Adevărul despre telefoane, WiFi și cancer pe care trebuie să-l știi

de: Nicoleta Apostol
19 12. 2017

Ce an ar fi acela în care n-auzi că un telefon sau un semnal WiFi dau cancer? Ei bine, iar face vâlvă subiectul și e la fel de nefondat ca prima dată.

Nu cred că este om al secolului XXI, care n-a auzit glumindu-se sau speculându-se că telefonul ne bagă mai repede în pământ, pentru că ar provoca o formă de cancer. Asta vine și pe fondul în care oamenii nu prea înțeleg cum funcționează radiațiile.

Mai nou, câțiva cercetătorii au realizat un studiu în care spun că telefoanele și WiFi-ul nu numai că duc la cancer, ci cresc șansele de avort spontan, pentru femeile însărcinate, cu până la 50%. Pare prea dramatic ca să fie adevărat? Da, e.

De-a lungul timpului au apărut tot felul de speculați și superstiții care se presupun că ar afecta, în vreun fel sau altul, femeile însărcinate și, cel mai rău, le poate provoca un avort spontan.

Cercetarea recentă vine din California și a fost realizată pe un eșantion de 913 femei însărcinate, în diferite stadii ale sarcinii. Toate femeile aveau un contor special, care măsura expunerea la radiații timp de 24 de ore pe parcursul unei zile obișnuite. Rezultatele spun că femeile însărcinate cu cea mai mare expunere la radiațiile MF au un risc de 48% de avort spontan.

Cancerul provocat de telefon este o speculație

În orice caz, trebuie să știi că sunt câteva lucruri concrete. De aproape trei decenii de când omenirea se bucură de telefon, ar fi trebuit să existe niște date concrete care să spună: „Da, telefonul este o armă mortală!” Ei bine, nu sunt. Mai mult, în ultimii ani nivelul de radiații emise a scăzut foarte mult.

Înțelegerea undelor radio spune că, teoretic, telefoanele nu ar trebui să provoace cancer. Radiația telefonului nu este ca cea nucleară, de exemplu. Această radiație se numește „ionizată” și este o energie înaltă, care deteriorează ADN-ul, lucru care ar duce la cancer, după cum spun cercetătorii.

Telefoanele emit o radiație de energie mult mai mică, mai slabă decât lumina, considerată a fi „neionizată”. Știm că radiația neionizată nu dăunează ADN-ului în modul în care o face cea ionizată. Pentru a afla dacă și această formă de radiație afectează în vreun fel organismul și sănătatea oamenilor, Jonathan Samet, decanul Școlii de Sănătate Publică din Colorado și expert în radiotelefonie, a explicat încă din 2011, cu subiect și predicat, ce trebuie să știi despre acestă problemă.

Carnea roșie e mai periculoasă decât telefonul

În 2011, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a considerat radiația telefonică „posibil cancerigenă”. Nu este un „NU” absolut, dar nici un „DA” hotărât. Șase ani mai târziu, Samet a spus că dovezile în ambele direcții sunt încă amestecate și că, pentru moment, nu ar trebui să luăm de bune orice legate de „cancerul provocat de telefoane”.

În orice caz, zilnic ești înconjurat de semnale de telefonie mobilă, chiar dacă nu sunt de la telefonul tău, semnale WiFi și alte tipuri de radiații radio-frecvență și asta ar înseamna că poți face cancer și dacă nu stai mereu cu telefonul în față. În orice caz, probabilitatea să ai faci cancer din cauza telefonului este mult mai mică decât probabilitatea unei astfel de boli provocate de carnea roșie. Și, cu toate acestea, carnea nu te sperie aproape deloc.

Cât despre pericolul la care sunt expuse femeile însărcinate, există multe alte studii cu privire la obiceiurile și lucrurile de mare risc pentru femeile însărcinate, în special pentru bebelușii acestora. Unul dintre ele se referă la fumatul în timpul sarcinii, care afectează atât mama, cât și copilul nenăscut. El mărește riscul avortului spontan, al sarcinilor extrauterine sau premature, dar și sindromul morții subite ale nenăscutului. Un studiu afirmă că acest viciu practicat și în timpul sarcinii duce la paralizia cerebrală a bebelușului.

Ce ar trebui să reții e că, deocamdată, niciun studiu realizat pe-o scară mai mare de 1.000 de participanți, nu a demonstrat că semnalul WiFi, semnalul GSM sau Bluetooth distrug în vreun fel sănătatea. Totodată, radiații radio există în jurul nostru în fiecare zi de la zeci de turnuri de emisie – recepție. În profunzime poți parcurge și acest articol despre pericolul superficial prezentat de WiFi.

Fotografie de Esther Vargas via Flickr.